Vitiligo

Vitiligo på mörkhyad persons händerVitiligo orsakas av förlust av pigment-producerande celler i huden (melanocyter), vilket i sin tur minskar produktionen av melanin, inte bara i huden, utan även i slemhinnor, ögon, håret och öron, vilket leder till förändringar i både struktur och funktion hos dessa organ.

Vitiligo ses kliniskt som depigmenterade väl avgränsade områden som varier i storlek från 5 – 50 mm. Lesioner kan finnas var som helst på kroppen. Men de första lesionerna dyker ofta upp på händer, underarmar, fötter, ansikte och läppar. I vissa fall kan desa fläckar synas över hela kroppen. De vita fläckarna tenderar att vara skarpt avgränsade och är ganska slående i mörkare hud vilket kan vara kosmetiskt väldigt enerverande. Det kan förekomma ökad pigmentering i omkringliggande hud. Till en början kan de vara få till antalet men tenderar att något oberäkneligt öka med tiden. Ibland sker en spontan återkomst av pigment. Diagnos av vitiligo bygger nästan uteslutande på den kliniska undersökningen.

Uppkomsten av vitiligo är ofta smygade, men ofta relaterad till nyligen genomgången stress, sjukdom eller trauma (t.ex. solbränna) eller kraftig trauma (t.ex. krig). Det kan inträdda i alla åldrar men i nästan 50% av patienterna så uppkommer tillståndet någon gång mellan 10 och 30 års ålder, genomsnittsåldern är 19,5 år. Det är ett relativt vanligt tillstånd som drabbar ca 1-2% av befolkningen av alla etniska grupper och kön.

Barndomsvitiligo ses ofta hos barn under 12 år och skiljer sig ofta från annan vitiligo på det sätt att avsaknaden av pigment ofta förekommer i långa segment.

Behandling av Vitiligo

Det finns inget botemedel mot vitiligo. Behandlingen kan innefatta att man täcker mindre områden med långvarande färgämnen, ljuskänsliga läkemedel, tillsammans med ultraviolett ljusterapi, kortikosteroid krämer, och blekning av den återstående huden.

Det bästa sättet att minska riskerna för att utveckla vitiligo är genom att vara försiktig med vistelse i solen, komma ihåg att använda ett bra solskydd, och hålla sig borta från solen när strålarna är som mest intensiva.

Olika Typer av Vitiligo

Icke-segmentell vitiligo

I icke-segmentell vitiligo finns det vanligtvis någon form av symmetri i placeringen av fläckarna utan pigment. Nya fläckar uppkommer också över tiden och kan generaliseras över stora delar av kroppen eller vara lokaliserade till ett visst område. Vitiligo där lite pigmenterad hud återstår kallas vitiligo universalis. Icke-segmentell vitiligo kan uppstå i alla åldrar, till skillnad från segmentell vitiligo, som är långt vanligare i tonåren. Det finns flera klasser av Icke-segmentell vitiligo:

Generaliserad Vitiligo är den vanligaste typen. Det omfattar mer än 10% av kroppsytan. Patienter uppvisar lesioner på slumpmässigt fördelade områden bl.a. peri-orofaciala områden, hals, bål, benutskott av händer, handleder, ben, armbågar, knän, öppningar, armhålor och slemhinnor.

Universell vitiligo, som har associerats med flera endokrinopatier, uppvisar depigmented macules och patchar där nästan hela kroppen.

Focal Vitiligo: en eller ett fåtal spridda fläckar på ett område, vanligast hos barn.

Acrofacial vitiligo uppvisar lesioner på distala fingrar och runt ansikts öppningar.

Mucosal Vitiligo: depigmentering av endast slemhinnor

Segmentell vitiligo

Denna typ skiljer sig i utseende, etiologi och förekomst av relaterade sjukdomar. Det har en tidigare debutålder och dess behandling skiljer sig från Icke-Segmentiell Vitiligo. Det tenderar att påverka områden av huden som är kopplade till den bakre roten av ryggmärgsnerven. Det sprids mycket snabbare än Icke-Segmentiell Vitiligo och utan behandling är det mycket mer stabilt i utvecklingen och är inte förknippat med autoimmuna sjukdomar. Det är ett mycket behandlingsbart tillstånd som svarar bra på lokal behandling.

Vitiligo orsak och uppkomst

Vitiligo tros vara ett resultat av immunologiska, genetiska och neurogena skäl, men den exakta patogenesen förblir oviss. Vitiligo kan förknippas med andra autoimmuna sjukdomar, särskilt sköldkörtelsjukdom och diabetes mellitus. Andra associerade autoimmuna sjukdomar inkluderar perniciös anemi, Addisons sjukdom, och alopecia areata. Lokaliserad vitiligo är begränsad till ett område med en segmentell eller kvasi-dermatomal distribution.

3 kommentarer

Kristian · juni 11, 2020 kl. 7:30 e m

Hejsan.. min vitiligo sprider sej som en löpeld över hela kroppen .. jag uppskattar att den här tagit över ca 70% av min kroppstyp.. vilken typ har jag ?

    Hudexperten · juni 12, 2020 kl. 3:22 f m

    Hej Kristian,
    Jag skulle rekommendera dig att träffa en dermatolog för att reda ut detta.
    Mvh
    Simon

Kristian · juni 22, 2020 kl. 4:30 e m

Ok .. tack för tipset.. någon speciell clinic i västra Götaland som ni rekommenderar.. Har lallat runt på olika vct samt hud i Uddevalla.. men Tyvär inte fått hjälp

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.