Phytic Acid

Phytic Acid, eller Fytinsyra på svenska, är en naturligt förekommande syra som återfinns i många växter. Höga nivåer av ämnet finns i bl.a. spannmål, kli, nötter och frön. Phytic acid har under många år använts som en anti-oxidant i matindustrin och i alkoholhaltiga drycker.

Phytic Acid fungerar genom att ”blockera entrén” för järn och koppar vid bildningen av melanin. Genom att själv binda sig till koppar (genom att bilda kelat) blir kopparn otillgänglig för bildning av melanin. Enzymet som tillverkar melanin behöver nämligen koppar för att fungera. Phytic Acid har vid en koncentration om 2-4% visat sig vara mycket effektivt för behandling av epidermal melasma när det kombineras med glykolsyra eller retinsyra (tretinoin).

Förutom att blockera melaninbildningen så fungerar ämnet som en järn-specifik antioxidant. Denna antioxidant-funktion är viktig för huden eftersom oxidationsstress är en viktigt faktor när det gäller att reducera den inflammatoriska processen, förstadiet till postinflammatorisk hyperpigmentering.

Phytic Acid fungerar också som en mild exfoliant. Ämnet kan även binda till (bilda kelat med) kalciumjoner, vilket gör att en del av de döda hudcellerna på hudytan kommer att sitta fast lösare i varandra. Dessa löst sittande hudceller kan sedan lätt avlägsnas från hudytan. Eftersom phytic syra är en väldigt mild syra, och mekanismen bakom exfolieringen av hudcellerna inte är på grund av dess surhet, behöver syran inte neutraliseras så som de flesta andra ämnen för kemisk peeling som t.ex. glykolsyra.

Referenser

Romulo Mene, MD – Will Phytic Acid Replace Hydroquinone? http://www.searivercorp.com/pdf%20files/x.pdf

http://www.isisderm.com/index.php/faq/

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.