Åldersfläckar – Solfläckar

Åldersfläckar på gammal persons hand

I de allra flesta fall är dessa fläckar helt ofarliga. Men ibland har de varit kända för att försvåra detektion av hudcancer. Men trots att de är ofarliga så anses de ibland vara fula och en del människor väljer att ta bort dem. Ett bredspektrum solskyddsmedel kan bidra till att förhindra att de framträder ytterligare och förhindra förmörkning av dem. Krämer kan ljusa upp fläckarna om det appliceras under några veckor till månader. De kan även avlägsnas med kemisk peeling, frysterapi eller laser som fokuserar på melaninet i huden. Även efter behandling är fortsatt noggrann användning av solskydd viktigt, eftersom pigmenteringen sannolikt kan återkomma nästkommande sommar.

Hur uppstår åldersfläckar? (patogenes)

Man tror att UV-strålarna i solljuset utlöser mutationer som i sin tur orsakar en lokal spridning av melanocyter i tillväxtlagret i det översta hudlagret (epidermis), och som följd en ökning av produktionen av melanin. Det är denna ökning av melanin som skapar de så kallade åldersfläckarna genom att utöka mängden pigment i epidermis, vilket ibland kan se ut som en stor fräkne.

Mekanismerna bakom den här typen av hyperpigmentering har nyligen klarlagts av Imokawa och medarbetare. Förutom en tvåfaldig ökning av TYR-positiva melanocyter i hud med solfläckar jämfört med icke-drabbad hud, visade de existensen av ett molekylärt nätverk där ökad expression av ET-1/ET(B)R kaskaderar och högre uttryck av SCF i lesionell hud så väl som kors-kommunikation av dessa två signalvägar som följd av UV-exponering spelar en viktig roll i mekanismerna bakom lentigo solaris.

Systematiska sjukdomar som uppvisar flera fläckar kan inkludera Peutz-jeghers syndrom (gastrointestinal hamartim, buckal, läpp, perorial eller digitala makuler, debut vid födelsen eller tidig barndom)

Skillnad mot malignt melanom

Solfläckar måste särskiljas från premaligna lesioner såsom pigmenterad aktinisk keratos eller Lentigo maligna. Pigmenterade lesioner med snabb tillväxt och förändring, (t.ex. smärta, klåda, lätt eller återkommande blödning, dålig läkning), ovanliga skador eller de med egenskaper som kan förknippas med melanom bör man utföra biopsi på. Full tjocklek excisional biopsi eller stansbiopsi (för stora lesioner eller de i ansiktet eller kosmetiskt känsliga områden) är en godtagbar metod för biopsi i dessa fall. Sol lentigo kan skiljas kliniskt från platt seborroiskt dermatit eller pigmenterad aktinisk keratos genom frånvaron av epidermal hyperkeratos. Biopsi kan underlätta diagnos i osäkra fall.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.