Anti Pigment Ämnen

Blekningsprodukter bleker områden med oönskad pigmentering genom att störa produktionen och distributionen av melanin i huden genom att rikta in sig på överaktiva melanocyter (pigment-producerande celler). Det finns en mängd olika sätt att åstadkomma detta och studier har visat att de bästa resultaten uppstår vid användning av en kombination av två eller flera av dessa ingredienser.

Tyrosinashämmare

Tyrosinas är en kopparenzym som stimulerar melaninproduktionen i melanocyter. De flesta hudblekande medel faller under denna kategori, de stör enzymernas funktion och minskar pigmentproduktion i melanocyterna.

Hydrokinon

Hydrokinon är en hydroxifenolförening som har använts i stor utsträckning för hudblekning under 50 år. Detta ämne är godkänt av FDA i USA men helt förbjudet i hela Europa bl.a. på grund av dess risk för att orsaka cancer. Det är det mest studerade och vetenskapligt stödda blekmedlet på marknaden, men dess användning kan komma till en kostnad. Det kan vara mycket irriterande för känslig hud och kan göra pigmentering mörkare och värre. I mycket mörka hudtyper kan långvarig användning av högkoncentrerade produkter (4% eller mer) leda till en utveckling av exogen Ochronos, ”ett irreversibelt vanprydande kosmetiskt problem.” Det är också mycket svårt att stabilisera och kan oxidera snabbt om de utsätts för ljus och luft.

Kojic Acid (Kojisyra)

Kojisyra som är en biprodukt vid jäsning av ris upptäcktes först i Japan 1907. Kojisyra är ett av de vanligaste hudblekande medlen. Kojisyra är en naturligt ämne som är mer skonsamt mot huden än hydrokinon. Det tränger in i de övre hudlagren och hämmar produktionen av epidermalt melanin. Det finns en liten risk för allergiska eller sensibiliserande reaktioner i ett litet antal personer.

Azelainsyra

Är ett naturligt hudblekande medel som finns i vete, råg och korn. Azelainsyra är som mest effektivt i koncentrationer om 20% – en mängd som är nära jämförbar i aktivitet till 4% hydrokinon. I en studie som bestod av 329 melasmadrabbade individer, behandlades hälften med en 20% Azelainsyra lösning, och hälften behandlades med en 4% hydrokinon lösning. 56% av patienterna som behandlades med Azelainsyra hade bra med positiva resultat, medan 73% behandlats med HQ hade ett liknande resultat. När Azelainsyra kombinerades med tretinoin eller AHA syror förbättrades resultaten märkbart  Azelainsyra är också antibakteriellt och anti-inflammatoriskt, så det är också effektivt vid behandling av rosacea och akne. Ämnet är receptbelagt i Sverige och finns i krämen Skinoren i en koncentration om 20%.

Arbutin

En botanisk, naturligt förekommande kusin till Hydrokinon är Arbutin som först upptäcktes i bäret Mjölon. Jämfört med Hydrokinon har Arbutin visat sig vara betydligt mindre cytotoxiska för melanocyterna, vilket gör det till ett mycket säkrare, men ändå mycket effektivt alternativ till hydrokinon. I en klinisk studie med japanska kvinnor med melasma, gav en 3% koncentration av Arbutin goda till utmärkta resultat hos 71,4% av patienterna inom en tremånadersperiod.

Lakrits extrakt

Ett av de säkraste och mest skonsamma ämnena mot pigment som finns är lakritsextrakt, ett potent anti-inflammatoriskt medel och en antioxidant. Ingredienserna som ansvarar för de pigmentreducerande egenskaperna i växten kallas Glabradin och Liquiritin. Liquiritin (i en 20% koncentration) har visat sig ge goda till utmärkta resultat i 70-90% av patienter med hyperpigmentering och melasma, med minimala biverkningar och endast mindre irritation.

Mullbärsextrakt

Mullbärsextrakt utvinns från barken på roten av mullbärsträdet. Studier av Morus alba L. bekräftar att det effektivt minskar tyrosinasaktiviten vid mycket lägre koncentrationer än både Hydrokinon eller Kojisyra.

N-acetylglukosamin

N-acetylglukosamin är en mer stabil form av Glukosamin, ett medel som är mest känt för att behandla artrit. Studier har nyligen visat att det minskar mängden melanin i melanocyterna genom att blockera tyrosinasomvandling och att dess resultat blir avsevärt förbättrat i kombination med niacinamid.

 

Hämning av melanosomtransport

Dessa hudblekande ämnen ljusar upp oönskad pigmentering genom att störa transporten av melanosomer från melanocyter till keratinocyter.

Niacinamid

Niacinamid (eller Nikotinamid) är en biologiskt aktiv form av niacin (vitamin B3) som har visats avbryta melanocyternas överföring med 35-68%.

Sojaböntrypsininhibitor

Sojaböntrypsininhibitor (STI) är ett depigmenting medel från sojabönor. STI reducerar pigment i huden genom att inhibera aktiveringen av en reaktionsväg som är nödvändig för att melanosomtransporten skall äga rum. Dessutom har STI visat sig förhindra UVB-inducerad pigmentering.

 

Exfolierande Medel

Dessa ämnen ljusar upp pigmentering genom att öka cellförnyelsen och på så vis påskynda avlägsnandet av pigmenterade keratinocyter. Effektiviteten av dessa medel förstärks som mest när de kombineras med ett ämne som reducerar aktiv melaninproduktion – vilket säkerställer att de gamla pigmenterade keratinocyterna inte ersätts med nya pigmentatede celler.

AlfaHydroxiSyror (AHA-syror)

AHA-syror är syror som framställts ur frukt och livsmedel, de ökar exfoliering av huden genom att lösa upp de bindningar som håller ihop keratinocyterna – så att de flagnar eller faller av huden lättare. Det finns flera AHA-syror, de kända är mjölksyra (från mjölk och mejeriprodukter), glykolsyra (från sockerrör), mandelsyra (från bittermandel), citronsyra (från citrusfrukter), äppelsyra (från äpplen) och vinsyra (från druvor).

Mandelsyra

Mandelsyra är en AHA-syra som sticker ut som överlägsen vid behandling av hyperpigmentering. Detta är möjligen delvis på grund av dess icke-irriterande karaktär (irritation kan faktiskt öka den pigment-producerande aktiviteten). Den mest anmärkningsvärda förmågan hos mandelsyra är dess förmåga att kunna bleka dermal melasma – ett tillstånd som vanliga blekande ämnen (Hydrokinon, Kojic Acid, Alfa-Arbutin, Azelainsyra, etc.) inte kan behandla. 

Referenser

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2705500/

http://skincarerx.com/101-bleaching-creams-article.html

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.