Behandling av Pigmentfläckar

Här har vi samlat rådgivning och tips för hur du kan ta bort pigmentfläckar för de tre vanligaste formerna av pigmentfläckar.

Melasma Behandling

bild som visar före och efter behandling av melasma med dermaceutic produkter

Före och efter behandling med Dermaceutic produkter, bl.a. Yellow Cream

Bilden ovan visar resultatet på melasma efter en peelingbehandling följt av behandling med yellow cream i 2 månader.
Dermaceutic spot peel som användes innehåller de aktiva ingredienserna 15% mandelsyra, 5% idebenone. 5% emblica, 5% retinol och 5% salicylsyra.
Peelingen bör utföras professionellt men yellow cream som är en kräm mot pigmentfläckar kan även användas för sig med mycket bra resultat. Den kostar just nu som lägst 550kr på dermastore.se.

Genom att använda solskyddsmedel och undvika solexponering kan man förhindra melasma från att bli värre. Annan behandling kan omfatta krämer för att ljusa upp och ta bort melasman. En av de vanligaste behandlingarna för melasma är solskydd. Detta innebär att bära solkräm varje dag och återapplicera nytt solskyddsmedel var annan timme. Dermatologer rekommenderar även att du bär en bredbrättad hatt när du är utomhus. Solskyddsmedel ensamt kan inte ge dig det skydd du behöver. I fallet med hormonellt inducerad melasma, när förlossning väl skett eller användning av p-piller har upphört försvinner tillståndet vanligtvis på egen hand. Försvinner det inte är det fortsatt behandling som gäller.

Solfläckar & Åldersfläckar

I de allra flesta fall är dessa fläckar helt ofarliga. Men ibland har de varit kända för att försvåra detektion av hudcancer. Men trots att de är ofarliga så anses de ibland vara fula och en del människor väljer att ta bort dem. Ett bredspektrum solskyddsmedel kan bidra till att förhindra att de framträder ytterligare och förhindra förmörkning av dem. Krämer kan ljusa upp fläckarna om det appliceras under några veckor till månader. De kan även avlägsnas med kemisk peeling, frysterapi eller laser som fokuserar på melaninet i huden. Även efter behandling är fortsatt noggrann användning av solskydd viktigt, eftersom pigmenteringen sannolikt kan återkomma nästkommande sommar.

PostInflammatorisk Hyperpigmentering (PIH)

D.v.s. mörka fläckar efter acne, (och andra sår)

Att behandla den underliggande orsaken till postinflammatorisk hyperpigmentering är en viktig aspekt för att förhindra ytterligare pigmentförändringar.

Om orsaken är acne är det viktigt att snabbt sätta in effektiva åtgärder. Att behandla med Basiron, Stioxyl, Duac eller Epido är ett tvåeggat svärd eftersom de innehåller bensoylperoxid som kan förvärra hyperpigmentering. Det rekommenderas därför att använda produkter mot acne som även hjälper mot hyperpigmentering, t.ex. Skinoren (Azelainsyra), Acnatac eller syror såsom salicylsyra och mandelsyra.

Behandlingsformer för PIH inkluderar att täcka över pigmentfläckarna med make-up, pigmentreducerande krämer, lokala steroider, kemisk peeling och laser. PIH tenderar att bli mörkare och tydligare vid solexponering så solskyddsmedel är en viktig del av behandlingen.

Behandlingsmetoder för postinflammatorisk hypopigmentering, inkluderar att täcka över fläckarna med make-up, topisk eller oral fotokemisk terapi, Ultraviolet A (PUVA) terapi, smalbands UVB ljusterapi, steroider och hudtransplantation. Pigmentförlusten är ofta inte permanent, men det kan ta lång tid att få tillbaka pigmentet.

Röda märken efter acne (PostInflammatoriskt Erytem)

Det är ett vanligt missförstånd att röda eller rosa märken efter acne skulle vara PostInflammatorisk Hyperpigmentering (PIH). Det är det inte.

Röda märken efter acne kallas för postinflammatoriskt erytem och består av (skadade) små blodkärl som finns kvar efter inflammationen. Dessa brukar försvinna av sig själva efter 6-24 månader. Dessvärre är dessa märken svåra att behandla med krämer eller peeling. Det effektivaste behandlingsalternativet för PIH är laser.

 

Q-Switchad Nd:Yag Laser behandling

Q-Switchad Nd:YAG Laser skapar en osynlig laserstråle med våglängd 532nm eller 1064 nm, med mycket hög energi, som pulseras med korta intervall om 3-7 nanosekunder. Pigmentet i huden löses upp och avlägsnas sedan av kroppens makrofager under en period om 6 till 8 veckor.

Epidermala pigmentfläckar (översta hudlagret) svarar bäst på 532nm våglängd. Dermala (djupare) pigmentfläckar svarar vanligtvis bättre på en våglängd om 1064nm av Q-Switchad Nd:YAG Laser.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.