Vitamin C

Vitamin C (L-askorbinsyra) som återfinns i citrusfrukter och många grönsaker är en vattenlöslig vitamin och naturligt förekommande antioxidant.

Det finns en ökande medvetenhet om att C-vitamin har en mängd olika roller i människors hälsa, och vitaminen har därför studerats av flertalet olika forskare. Nya medicinska användningar undersöks dagligen och nya upptäckter visar att C-vitamin spelar en mycket viktig roll för hudens hälsa och skönhet.

Verkningsmekanism

Det har utförts omfattande studier om C-vitamin i dess askorbinsyra form och vitaminen rapporteras påverka pigmentsyntesen vid olika oxidativa steg i melaninproduktionen. Vitaminen  ljusar upp hudtonen och reducerar pigment genom att interagera med kopparjoner vid det aktiva centrumet hos tyrosinas och genom att reducera oxiderad dopakinon, ett substrat i melaninsyntesens reaktionsväg samt genom att avbryta DHICA oxidering. Det fungerar också som ett ROS elimineringsmedel genom att donera elektroner för att neutralisera fria radikaler som finns i det vattenhaltiga utrymmet i cellen.

Förutom de hudtonande och antioxidativa effekterna med C-vitamin så finns det även studier som visar på antiinflammatoriska och solskyddande egenskaper.

Formuleringar

Askorbinsyra används vanligtvis i koncentrationer om 5% till 20% och kan formuleras med andra depigmenteringsmedel, t.ex. arbutin.

Säkerhet

C Vitamin tolereras i allmänhet väl av både vit och mörk hud p.g.a. den goda säkerhetsprofilen hos askorbinsyra. Askorbinsyra och dess derivat har visat sig vara säkra och ha en del effekt i vissa ras / etniska populationer, inklusive latino och asiatiska patienter, för behandling av melasma.

Nackdelar

En av nackdelarna med C-vitamin är dess kemiska instabilitet i vattenlösningar och dess tendens att snabbt oxidera och denaturera i vattenlösningar. Den hydrofila karaktären av askorbinsyra begränsar också dess hudpenetration, såvida inte stratum corneum barriären störs. Därför har esterderivat av askorbinsyra skapats, såsom askorbyl-6-palmitat och magnesiumaskorbylfosfat

Referenser

Vi rekommenderar följande sidor som har mycket info om c vitamin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C

http://c-vitamin.se/

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.