Niacinamide – Niacin – Vitamin B3

Senast uppdaterad

Niacinamide är en biologiskt aktiv form av niacin (vitamin B3) som återfinns i många rötter och jäster. Det är också en viktig prekursor till cofaktorerna NADH (nikotinamid adenin dinukleotid) och NADPH (nikotinamid adenin dinukleotid fosfat). Tillsammans med deras reducerade former NADH och NADPH så deltar dessa enzymer i flertalet enzymatiska reaktioner samt verkar som antioxidanter. En av fördelarna med niacinamide är att dess stabilitet inte påverkas av varken ljus, fukt, syror, baser eller oxidationsämnen.

Niacinamide har flera föreslagna medicinska användningsområden i huden, bland annat anti-inflammatoriska, förhindrande av foto immunosuppression och ökad intercellulär fettsyntes.

Verkningsmekanism

Niacinamides roll som en co-enzym prekursor kan förklara de olika roller det har i huden, men detta är inte helt klarlagt. Topisk niacinamide beskrivs ha flera fördelar på åldrad hud inklusive men inte begränsat till förbättrad barriärfunktion, förbättrat utseende av solskadad hud i ansiktet (inklusive struktur, hyperpigmentering, rodnad, fina linjer och rynkor) samt reducerad talgproduktion. Dessutom tros niacinamide påverka hudpigmentering genom att nedreglera överföringen av melanosomer från melanocyterna till keratinocyterna utan att inhibera tyrosinasaktivitet eller cellförökning, det kan också interferera med cell-signalvägen mellan keratinocyter och melanocyter för att minska melanogenesis.

Studier tyder på att niacinamide inte har någon effekt på tyrosinasaktivitet, melaninsyntes eller melanocytantalet i ett monoskikt odlingssystem. Alternativt fann författarna att niacinamide nedreglerar antalet melanosomer som överförs från melanocyterna till keratinocyterna med 35 till 68% i en co-odlings modellsystem med 1 mmol L-1 niacinamide under 12 dagar. Niacinamide med retinylpalmitat har visats förbättra hyperpigmentering och ljusa upp huden efter 4 veckors behandling jämfört med enbart placebo. I en separat klinisk studie visade sig niacinamide också minska kollagenoxidation och förbättra åldersinducerad gulning och glåmighet.

Själva processen genom vilken niacinamide nedreglerar melanosomöverföring återstår att utreda fullständigt.

Säkerhet

Säkerheten och effekten av niacinamide för post-inflammatorisk hyperpigmentering i individer med mörkare hy har inte studerats, men topisk 2% till 5% niacinamide har visat viss effektivitet när det används ensamt eller i kombination med N-acetyl-glukosamin för behandling av melasma och UV-inducerad hyperpigmentering i ljushyade patienter och asiater.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.