Exfoliering & Peeling

Senast uppdaterad

Ett sätt att behandla pigmentfläckar av typen hyperpigmentering, alltså mörka pigmentfläckar, är att avlägsna de yttersta pigmenterade hudcellerna genom olika typer av exfoliering och peeling. Denna metod kan användas för sig eller snabba på behandling med krämer. Exfoliering och peeling av huden stimulerar bildandet av nya hudceller, och med hjälp av pigmentreducerande krämer mot pigmentfläckar ser man till att dessa nya hudceller inte innehåller lika mycket pigment (melanin). En del av de syror som kan användas för peeling har dessutom i sig en viss direkt effekt mot pigment (ex. mandelsyra). Flera av de krämer som existerar mot pigmentfläckar innehåller även exfolierande syror, vilket göra att dessa krämer fungerar som en 2-in-1 behandling.

Kemisk Peeling

Många professionella behandlingar mot pigmentfläckar börjar med en speciell kemisk peeling med speciella ingredienser som gör den extra effektiv mot pigment. Därefter används krämer för att förbättra resultatet ytterligare. Exempel på professionella kemiska peels är “spot peel” från Dermaceutic samt “yellow peel” från Mene&Moy. Dessa kan du inte köpa för eget bruk, utan du kan få dem professionellt utförda hos en hudklinik. De olika peelingarna innehåller ofta en eller flera av de syror som vi nämnt ovan, men även speciella ingredienser mot pigment. Ofta kan det vara samma typer av ingredienser som även finns i krämer, t.ex. kojisyra och retinol.

Det finns även peelingar för hemmabruk som kan vara effektiva mot pigment. T.ex. peeling baserad på mandelsyra, men det finns även peelingar med flera speciella pigmentreducerande ingredienser.

Läs mer: kemisk peeling på kemiskpeeling.se

Kemisk peeling i kombination med krämer

När du använder en kräm mot pigmentfläckar måste du vara medveten om huruvida den innehåller exfolierande syror eller inte. Om den innehåller det är det inte nödvändigt att använda andra exfolierande produkter. Var uppmärksam på om krämen innehåller någon av följande ingredienser: Glykolsyra (glycolic acid), Salicylsyra (salicylic acid), Mjölksyra (lactic acid) eller Mandelsyra (mandelic acid). AHA syra eller “alfa hydroxy acid” är ett samlingsnamn för olika syror (såsom glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra nämnda ovan och ett antal fler) och bör också kännas till i sammanhanget.

Fysisk Exfoliering (peeling med skrubbande korn)

Vill du inte använda en peeling med starka syror finns alternativet att använda en scrub peel. Dessa kommer inte att arbeta lika djupt som syror men kan ändå hjälpa till med att få bort de översta, torra och döda hudcellerna som är i vägen för att ingredienserna i en kräm ska kunna tränga ner ordentligt i huden.

Risker med kemisk peeling och exfoliering

Exfoliering i allmänhet och speciellt peeling med syror gör din hud känsligare för solljus och risken att att fler pigmentfläckar bildas ökar. Det är alltid viktigt att använda solskydd och att undvika solen vid behandling av pigmentfläckar, men används exfoliering och peeling blir detta ännu viktigare. Många väljer därför att utföra detta behandlingssteg endast under vintermånaderna.

Læs om eksfoliering og peeling på dansk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.