Kortikosteroider

Topiska steroider är anti-inflammatoriska medel som används för behandling av steroidresponsiva hudsjukdomar. Behandling av hudsjukdomar revolutionerades med tillkomsten av dessa anti-inflammatoriska kortikosteroider.

Verkningsmekanism

Mekanismen för den hud-blekande effekten av topiska kortikosteroider är dåligt förstådd. Melanocyter svarar på en mängd olika kemiska medlare. De hämmande effekterna av kortikosteroider på syntesen av mediatorer som prostaglandin och leukotrien kan delvis förklara deras effekt på melanogenes.

Formuleringar

Steroider används i kombinationsprodukter för dess synergieffekter och för att minska irritation från andra produkter såsom tretinoin. Olika kombinationer med hydrokinon och tretinoin har gett goda kosmetiska resultat i kliniska prövningar.

Steroider är indelade i fyra grupper beroende på deras potens i linje med British National Formulary (BNF), medan det amerikanska systemet klassificerar dem i sju klasser. Klass 1 motsvarar mycket potent, superpotent eller ultrahög styrka. Klass-1 topiska steroider är mycket potenta, t.ex., klobetasolpropionat, och lokala biverkningar ses oftast efter långvarig användning (> 3 veckor), i synnerhet på hudområden såsom i ansikte eller böjveck.

Säkerheten hos kortikosteroider

Potenta eller superpotenta steroider, när de används ensamma, har förknippats med goda terapeutiska svar, men ensam använding av dem rekommenderas inte på grund av dess ofta förekommande oönskade effekter. Till exempel är reversibel hypopigmentering av normal hud en välkänd ogynnsam effekt av långvarig potent steroidapplikation.

Dokumenterade biverkningar från studier ger följande statistik:

En studie visade att motiven för sjukhusbesök till hudkliniken främst var för ojämna mörka fläckar i ansiktet. Detta var det främsta presenterade klagomålet i 201 (36,7%) fall, följt av omfattande klåda / irritation på kroppen eller i ansiktet samt de intertriginösa (där två hudområden ligger an mot varandra t.ex. ljumskarna) områdena i 147 (26,9%) fall, bisarra utslag i 138 (25,2%) fall, medan 61 (11,2 %) hade flera klagomål.

Hudsjukdomar dokumenterade under dermatologiska / systemiska undersökningar inkluderade omfattande dermatofyt-infektioner med lesioner som ofta uppträdde avvikande och diagnos blev ofta försenad eller utebliven. Dessa befann sig på olika delar av kroppen i 191 (34,9%) individer.

Platt hyperpigmentering i ansiktet inträffade i 204 (37,3%) fall. Acne vulgaris inträffade i 248 (45,3%) fall, och dessa var allvarligt inflammerade med stora pustler och micropapul-utbrott över hela ansiktet. Pityriasis versicolor var också utbrett och var lokaliserat till ovanliga platser såsom de mediala sidorna av både armar och ben i 31 (5,7%) patienter. Dessa var djupt depigmenterade och förknippades med ytlig atrofi. Av dessa hade tre patienter också förknippad diabetes mellitus, som patienterna nyligen hade insjuknat i. Andra sjukdomar / komplikationer som noterades var utbredda ärr i 161 (28,3%) fall, telangiektasi i 117 (21,3%), lätt blåmärken noterades i 95 (17,4%) och hypertrikos i 73 (13,3%) fall.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.