Soja

Det har funnits en hel del intresse och forskning om hudblekningsegenskaper och andra kosmetiska fördelar med soja. Ett antal försök har gjorts av olika forskare, och många hudvårdsprodukter innehåller nu soja för att förbättra fläckig hyperpigmentering och solar lentigo, ofta som följd av solskador.

Dessutom har soja visats ljusa upp och bromsa återväxt av oönskat ansiktshår. Det finns många studier som visar att fermenterade sojaprodukter som innehåller isoflavoner, daidzein och genistein, kan fungera som svaga fytoöstrogener. En känd biotransformerad förening, 6,7,4 ’-trihydroxyisoflavone, identifierades som en potent tyrosinashämmare vilken har sex gånger så stark anti-tyrosinasaktivitet som kojic syra.

Verkningsmekanism

Naturliga sojabönor innehåller små proteiner, Bowman Birk inhibitor (BBI) och sojaböntrypsininhibitor (STI). Dessa serinproteasinhibitorer inhiberar aktivering av den proteas-aktiverade receptor-2 (PAR-2) reaktionsvägen uttryckt på keratinocyter. Interferens med PAR-2 reaktionsvägen har visats inducera reversibel depigmentering genom att minska fagocytos av melanosomer genom keratinocyter, samt melanosom överföring. Hämning av denna reaktionsväg leder till en reduktion av melaninöverföring och i slutändan en blekande effekt. Denna verkningsmekanism skiljer sig från den hos hydrokinon, kojic syra och glabridin. Det är viktigt att notera att denna depigmentingseffekt endast är tillgänglig med färsk sojamilk och inte med pastöriserad sojamjölk.

Formuleringar

Soja formuleras numera ensamt eller i kombination med andra medel, inklusive retinol och solskydd i kosmetika, särskilt mjukgörande krämer och lotions för att minska tecken på solskador samt hyperpigmentering i alla hudtyper.

Studier

En 16-veckors, dubbelblind, placebokontrollerad, klinisk studie av afro-amerikanska, latinamerikanska och asiatiska patienter med Fitzpatrick hudtyper III-V och acne-inducerad post-inflammatorisk hyperpigmentering genomfördes för att bestämma säkerhet och effekt av ett receptfritt anti-akne läkemedel innehållande salicylsyra, retinol, och total soja. Studien fann en signifikant förbättring av PIH med soja formuleringen från start till slut av studien så väl som jämfört med placebo. Produkter innehållandes soja tolereras i allmänhet väl. Men fler storskaliga kliniska studier i på färgade patienter behövs fortfarande.

I en annan studie sågs en förbättring av hyperpigmentering efter 12 veckors användning vid två appliceringar dagligen av opastöriserad sojamjölk, med minimala biverkningar.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.