Dermaroller mot pigmentfläckar

Hyperpigmentering är ett vanligt och för det mesta ofarligt hudtillstånd som innebär att delar av huden får en mörkare färg än den omkringliggande huden. De uppstår på grund av en för hög produktion av melanin (det bruna pigmentet i huden) av melanocyterna.

Melanocyterna är de pigmentproducerande cellerna som finns i den nedre delen av epidermis. Vår genetiska hudfärg bestäms av mängden melanocyter i epidermis, ju fler melanocyter desto mörkare hudton. Melanocyterna skyddar keratinocyterna (cellerna i det översta lagret av epidermis) från UV-inducerad mutation och skada genom att producera och täcka över det översta lagret av keratinocyter med pigmentet melanin. Denna process är detsamma som att få en solbränna.

Som svar på olika utlösande faktorer, såsom hormoner, hudskada, inflammation eller medicin kan melanocyterna börja producera för mycket melanin, vilket leder till pigmentfläckar om huden inte är skyddat från UV-exponering. Väldigt ofta kan hyperpigmentering uppstå av inflammationen efter behandlingar som t.ex. kemisk peeling, laser-behandlingar och andra invasiva behandlingar.

Fördelarna med en dermaroller

En speciell fördel med att använda dermaroller framför andra behandlingsmetoder är att melanocyterna inte blir negativt påverkade, vilket minskar risken för post-inflammatoriska pigmentförändringar. Till skillnad från många andra behandlingar, såsom peeling eller laser, kan man använda dermaroller på alla hudfärger.

Genom att använda dermaroller förbättras genomträngligheten av de aktiva ingredienserna i hudblekande serum och krämer. Effekten av din hudblekande behandling kan därför markant förbättras vid användning av dermaroller.

Hudläkare rekommenderar att du använder en 0,2mm version av dermaroller för att förbättra penetrationen av de aktiva hudblekande ingredienserna endast i det epidermala hudlagret. Användning av längre nålar kan orsaka djupare penetration av de aktiva ingredienserna från serum och krämer. Detta är inte önskvärt vid behandling av hyperpigmentering eftersom det är ett väldigt ytligt hudtillstånd. Detta betyder inte att användning av längre nålar skulle vara skadligt, det skulle däremot inte ge optimala resultat.

Låt huden vänja sig vid dermarollern

För att bygga upp tolerans mot dermarollern rekommenderas du att endast använda den var 3e dag under de första 2 veckorna. Allt eftersom huden vänjer sig vid dermarollern kan du använda den med allt tätare intervall. Använd den däremot inte oftare än en gång per dag. Om du använder den oftare än en gång per dag kan det orsaka inflammation och till och med skada.

Användningsguide för dermaroller mot pigmentfläckar

  1. STERILISERA: Sterilisera dermarollern med en steriliseringslösning and låt torka före varje användning.
  2. RENGÖR: Rengör ansikte, hals och dekolletage med din favorit  ansiktsrengöring för just din hudtyp, klappa sedan torrt med en handduk.
  3. RULLA: Använd en konstant, försiktig rörelse och rulla 10 gånger fram och tillbaka över hudområdet.
  4. BEHANDLA: Applicera det hudblekande kräm/gel/serum som du använder och tillåt det att absorberas.
  5. FÖREBYGG: Applicera ett serum rikt på antioxidanter, t.ex. vitamin C och E, och tillåt det att absorberas.
  6. ÅTERFUKTA: Avsluta med en bra återfuktande nattkräm.
  7. AVSLUTA: Rengör din dermaroller med varmt vatten och lägg tillbaka den i sin behållare

VIKTIGT! Använd solskydd på dagen!

För att adressera symptomen av hyperpigmentering är det mycket viktigt att du alltid använder solskydd under dagen. Hyperpigmentering orsakas av UV exponering och all behandling som utförs förlorar snabbt sin effekt om du inte ändrar dina vanor gällande solexponering. Vi rekommenderar att du bär ett solskydd med minst SPF15 och att det är mineralbaserat, samt att du undviker solen mellan 10.00 och 15.00.

Behandlingstid: 5-20 minuter, beroende på hur snabbt du rullar och storleken på hudområdet som behandlas.

Användningsfrekvens (för dermaroller med 0,1 – 0,2mm korta nålar): 2-7 gånger per vecka, beroende på hudens tolerans. För att bygga upp hudens tolerans för dermarollern, ha ett 3 dagars intervall mellan behandlingarna under de första 2 veckorna.

Öka gradvis användningsfrekvensen allt eftersom din hud vänjer sig vid dermarollern. Använd inte oftare än 1 gång per dag.

Optimal behandlingstidpunkt: På kvällen.

Læs denne side om Dermaroller på dansk.

Läs mer (Referenser)

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.