Skydda dig mot Solen

Även om inte alla pigmentfläckar uppstår på grund av solen (såsom åldersfläckar/solfläckar) så förvärras de allra flesta pigmentfläckar av solljus och annat UV-ljus som t.ex. solarier. Det är av stor vikt att undvika exponering för UV-ljus då man vill behandla pigmentfläckar, eftersom all behandling blir näst intill meningslös annars. Vid exponering för sol- och UV-ljus finns annars risken att fläckarna blir större, fler eller mörkare beroende på vilken typ av fläckar det handlar om. Hyperpigmentering består för det mesta inte bara av en ”engångsökning” av pigment, såsom vid en vanlig solbränna, för då hade nämligen även pigmentfläckarna försvunnit av sig själva. Vad som ofta har hänt vid hyperpigmentering är antingen att antalet melanocyter har ökat, eller så har de blivit överaktiva. Detta innebär att det kontinuerligt kommer att tillverkas extra mycket melanin på dessa hudytor, speciellt vid exponering för UV-ljus.

Använd Solskydd

Använd ett bredspektrum solskyddsmedel som blockerar både UV-A och UV-B för att förhindra att pigmentfläckarna framträder ytterligare och förhindra förmörkning av dem. Använd solkrämen varje dag och återapplicera krämen på nytt var annan timme. Vi kan rekommendera Dermaceutic Sun Ceutic 50SPF som är ett riktigt bra solskydd utan oxybenzone.

Använd solskydd även inomhus. Som vi skrivit innan är det mycket viktigt att undvika solljus vid behandlingen. Fönster filtrerar nämligen inte bort all strålning och du kan därför exponeras ganska kraftigt även inomhus, speciellt i rum och lokaler med många eller stora fönster.

Varning för solskydd med oxybenzone

Undvik solskydd som innehåller ämnet oxybenzone, det är ett ämne som blockerar UV-strålarna och som finns i de flesta populära solskyddsmedel, men inte i alla. Under 2003-2004 gjordes en nationell hälsoundersökning i USA, då samlades det in urinprover från 2,517 personer över 6 år. I analysen som år 2008 publicerades i tidskriften”Environmental Health Perspectives” hittade man oxybenzone i 96,8 procent av proverna. Detta är mycket oroande enligt en studie som publicerats i ”Free Radical Biology and Medicine”, med tanke på vad som kan hända med detta ämne (absorberat i huden) när det reagerar med solljus. Rapporten konstaterar att solskyddsmedel med bl.a. oxybenzone kan leda till skada på huden orsakade av fria radikaler, vilket i teorin kan leda till cancer. Det är just detta man använder solskydd för att motverka, men i teorin kan det alltså bli värre av dessa solskyddsmedel. Det krävs dock fler studier för att klargöra hur farligt oxybenzone egentligen är, men fram till dess rekommenderar vi att man undviker det.

Undvik Solen

Förutom solskyddsmedel rekommenderas du att så mycket som möjligt undvika solexponering under behandlingen. Undvik att vistas utomhus när solen står som högst. Dermatologer rekommenderar även att du bär en bredbrättad hatt eller keps när du är utomhus. Solskyddsmedel ensamt kan inte ge dig det skydd du behöver. Att ligga på stranden och sola är, som du nog förstår, inte alls bra när du samtidigt försöker behandla dina pigmentfläckar.

Steg 1. Exfoliering & Peeling

Steg 2. Kräm mot Pigmentfläckar

Du läser nu Steg 3. Skydda dig mot Solen

Læs om at beskytte dig selv mod solen i dansk

Referenser

Concentrations of the sunscreen agent benzophenone-3 in residents of the United States: National Health and Nutrition Examination Survey 2003–2004. – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18629311

http://www.skincancer.org/news/sunscreen/sunscreen-safety-is-called-into-question